DOĞU KARADENİZ BÖLGESİNDEN YILIN İLK 5 AYDA 681 MİLYON DOLAR İHRACAT GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği, Genel Sekreterliğimiz yetki alanında bulunan Doğu Karadeniz Bölgesi; Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerinden 2024 yılı Ocak-Mayıs döneminde 681 Milyon 263 bin 65 dolar tutarında ihracat gerçekleşmiştir. 2024 yılı ilk 5 ayında Bölgemizden gerçekleşen ihracatın; 529 Milyon 520 Bin doları Trabzon ilimizden, 84 Milyon 832 Bin doları Rize ilimizden, 39 Milyon 53 Bin doları Artvin ilimizden ve 27 Milyon 856 Bin doları ise Gümüşhane ilimizden gerçekleşmiştir.

GÜNCEL - 04-06-2024 10:47

DOĞU KARADENİZ BÖLGESİNDEN YILIN İLK 5 AYDA 681 MİLYON DOLAR İHRACAT GERÇEKLEŞTİRİLDİ

HABER: BAYRAM ALİ KAVALCI

Toplam Bölge ihracatımızda Ocak-Mayıs döneminde geçen yılın aynı dönemine göre % 6 oranında bir artış yaşanmıştır. 2024 yılı ilk 5 ayda Doğu Karadeniz Bölgemiz Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerinden en fazla ihracat gerçekleştirilen sektörler; 324 Milyon 93 bin 299 dolar ile Fındık, 97 Milyon 517 Bin 571 dolar ile Su Ürünleri ve Mamulleri, 83 Milyon 507 Bin 290 dolar ile Yaş Meyve Sebze, 67 Milyon 924 Bin 463 dolar ile Maden ve Metaller, 16 Milyon 268 Bin 109 dolar ile Taşıt Araçları ve Yan Sanayi olarak sıralanmıştır.

Doğu Karadeniz Bölgemizden 2024 yılı Ocak-Mayıs döneminde 127 farklı ülkeye ihracat yapılmış olup, en fazla ihracat yapılan ilk 5 ülke ise sırasıyla; Rusya Federasyonu, İtalya, Gürcistan, Almanya ve Çin olmuştur. Bu ülkelerden Gürcistan’a yapılan ihracatımızda yüzde 17, Çin’e yapılan ihracatımızda yüzde 9, İtalya’ya gerçekleştirilen ihracatımızda ise %7 oranında artış yaşanmıştır.

İhracat yapılan ülkelerden Japonya, Tunus, Güney Kore, Finlandiya, Hırvatistan, Tacikistan, Moğolistan, Letonya, Portekiz, Ürdün, Kenya, Karadağ, Tayvan, Çekya, Cezayir ve Bosna Hersek’e yapılan ihracatta önemli oranda artış yaşanmış, geçtiğimiz yılın aynı döneminden farklı olarak İzlanda, Venezuela, Sri Lanka, Mauritius, Nijer, Bahreyn, Türkmenistan, Afganistan gibi farklı ülkelere ihracat gerçekleştirilmiştir. Bölge ihracatı konusunda değerlendirmelerde bulunan DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Kalyoncu; bu yılın ilk çeyreğinde büyüme rakamlarında yaşanan %5,7 gibi yüksek oranlı artışta her dönem olduğu gibi ihracatın önemli katkısının olduğuna vurgu yaparak, Ülke ekonomimizin dinamosu ve döviz kaynağı olan ihracatımızın daha üst rakamlara ulaştırılabilmesi için ihracatçımıza rekabet imkânı kazandırılmasını talep etti. Sayın Kalyoncu, parasal sıkılaştırma, finansman maliyetlerinin yüksekliği ve aşırı değerli TL karşısında ihracatçıların yurt dışı piyasalarda rekabet imkanını kaybettiklerini ifade ederek, bunca olumsuzluk içinde iyi bir performans ve ihracat artışı ile rekor kıran ihracatçımızın kur baskısı ve yüksek faiz oranları, uygun finansmana erişimde sorun gibi rekabetçilik için önemli olan bu alanlarda desteklenmesi ile çok daha yüksek rekorlar kırılacağını iddia etti. Kalyoncu, gerek Sayın Cumhurbaşkanımız ve gerekse Ticaret Bakanımızın her dönem ihracata önem vererek ihracatçıların taleplerine duyarsız kalmadıklarını ve ihracatçıyı her daim desteklediklerini de belirterek, önümüzdeki süreçte de ihracatçılarımızın taleplerine duyarsız kalmayacaklarına inandıklarını belirtti. Kaynak: DKİB Basın Bürosu

Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
SİVRİSİNEK İLE MÜCADELEDE ÇALIŞMALARIMIZI SÜRDÜRÜYORUZ

SİVRİSİNEK İLE MÜCADELEDE ÇALIŞMALARIMIZI SÜRDÜRÜYORUZ

25-06-2024 - GÜNCEL

Saadet Partisi Genel Başkan adayı Mahmut Arıkan

Saadet Partisi Genel Başkan adayı Mahmut Arıkan

25-06-2024 - GÜNCEL